Det er nå vikig å få et kompetanseløft for de som er kommet i gang med storfekjøttproduksjon og for de som ønsker å starte opp med dette. Derfor har Kjøtt i Troms og Finnmark i samarbeid med Tana Videregående skole og Troms Landbruksfaglig senter valgt å planlegge en kompetansepakke for bønder som har storfekjøttproduksjon, enten som kun kjøtt eller i kombinasjon med melk.
Det er fortsatt underdekning på storfekjøtt nasjonalt, og da spesielt i Nord-Norge. Det er derfor markedsmessig rom for økning av storfekjøttproduksjonen i Troms og Finnmark. Skal en lykkes med denne produksjonen, er det helt vesentlig å kunne utnytte produksjonens egenart. Derfor vil kompetansebygging være et viktig grunnlag for at denne produksjonen skal lykkes i regionen.
Selv om antall melkekyr går ned ligger det et stort potensial i å få til oppfôring av flere av kalvene som fødes i melkeproduksjonen. Det å sikre en god og stabil omsetning av fôringsdyr vil være viktig for å få til dette. Vi trenger flere spesialiserte gårdsbruk som kan fôre frem oksekalvene til riktig slaktemoden størrelse. Bøndene som forer okser skal bli mer målbevistte i strategier de bruker for å nå målene i deres bruk.
Vi organiserer kursserien i moduler, men moduleneer ikke «obligatorisk», men heller la folk velge hvilke møter de deltar på. Har sammenfattet en liten plan med hva Nortura kan bidra med.
Tema 1: Kalv
Stell, oppstalling, kalving, tilvekst, fôring og økonomi i kjøp og salg av kalv.
To bolker på dette: en på stell, oppstalling og fôring, og en på økonomi
Tema 2: Ungoksen mot slaktemodenhet
Hovedsakelig fôring, men også miljø, oppstalling, slaktekvalitet og det meste som hører til, inkludert
Økonomi. To bolker med Elisabeth og Ann Lisbeth
Tema 3: styringsverktøy – hvordan ha kontroll på produksjonen
Bruk av storfekjøttkontroll, kukontroll, Klara, dekningsbidrag, driftsplan ol.